dimarts, 14 d’octubre de 2014

L'Enigma Colom de Maria Carme Roca


Sense entrar en el tema de l'origen de l'Almirall, l'autora construeix una història que situa entre abril i setembre de 1493, just després de la tornada del viatge de descoberta. Un Almirall (de nom Joan), amb un probable passat enfrontat a Ferran II, el monarca exemple del segle XV (segons Maquiavel), pot ser una veritable raó de l'origen dubtós de Colom, de la ignomínia.

Amb aquesta novel·la el lector s'amara de la Barcelona de finals del segle XV. Es veu de lluny la perfecta harmonia entre una historiadora ben documentada i una escriptora capaç de muntar una trama que té de tot: aventures, amor, intriga, espionatge i sí, personatges històrics. Si, els treus, els personatges històrics, et quedes amb una d'aquelles novel·les d'aventures que cal visitar de tant en tant.

A destacar, com gairebé sempre, personatges versemblants i situacions molt quotidianes: ambicions, enveges i fins i tot, generositat, passions ben humanes, etc. I també, fidel al seu estil personal, veurem personatges femenins, intel·ligents i forts.

És una bona novel·la que més enllà de donar respostes, ens ensenya una aspecte diferent i més just de la història i com diu una amiga nostra: «els grans llibres no són els que donen respostes, sinó els que fan grans preguntes» i en aquest aspecte, «L'Enigma Colom», ens fa grans preguntes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada